Dla bardzo wielu osób, a zwłaszcza dla kobiet, dieta na wzmocnienie włosów jest tematem bardzo ważnym. Tak się bowiem składa, że w chwili obecnej niemała część populacji ma z kondycją swoich fryzur poważny problem. Może się on objawiać w rozmaity sposób. Najbardziej skrajne przypadki wiążą się ze stopniowym wypadaniem włosów, co dotyka w szczególności mężczyzn, ale nie tylko tych po „magicznej” czterdziestce. Zjawisko to może wystąpić u znacznie młodszych panów, mających genetyczne predyspozycje do łysienia. Jednak wielu problemom da się przeciwdziałać.
Miliony osób na świecie nie odżywiają się prawidłowo – to fakt, z którym nie sposób polemizować. Otwarcie piszą o tym specjaliści, zwłaszcza dietetycy. Ich bicie na alarm jest zasadne, bo jeśli w naszym organizmie będzie zbyt mało wartościowych składników, to odbije się to na naszej ogólnej kondycji oraz zdrowiu. Dieta na wzmocnienie włosów często okazuje się dietą na wzmocnienie całego organizmu, ponieważ w warzywach, owocach czy nasionach zawarte są substancje o doskonałym wpływie na całe ciało, a nie tylko na mieszki włosowe i włosy.
Co warto jeść, aby cieszyć się mocniejszymi i piękniejszymi włosami? Lista produktów wcale nie jest krótka, ale próżno szukać wśród nich ekstrawagancji. Dominują produkty ogólnodostępne, których spożywanie jest obiektywnie korzystne. Wysoka zawartość podstawowych witamin – A, C, E oraz witamin z grupy B to dla naszych czupryn bardzo korzystny zestaw. Naturalnie zdajemy sobie sprawę z tego, że dieta na wzmocnienie włosów w pewnych okolicznościach może być trudna do przełknięcia, bo niektórzy z nas pewnych smaków nie akceptują.
Co poza wskazanymi wyżej witaminami powinno znaleźć się w jadłospisie człowieka, który chce dodać swoim włosom blasku, objętości i ogólnej witalności? Dieta na wzmocnienie włosów musi być bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Znakomitym ich źródłem są surowe oleje roślinne, a w szczególności oliwa z oliwek. Nie bez powodu południowcy cieszą oko gęstymi fryzurami, a łysiejących Włochów czy Greków jest statystycznie mniej niż w krajach Północy. Oprócz tego warto spożywać tłuste ryby, bo one także obfitują w dobre tłuszcze. Makrela, łosoś czy halibut powinny zagościć w menu. Wtedy dieta na wzmocnienie włosów ma duże szanse powodzenia.