Model naszego żywienia nie zawsze jest właściwy. Dieta oczyszczająca organizm może więc okazać się bardzo przydatna, szczególnie dla niektórych z nas. Problemem dość powszechnym we współczesnym świecie jest spożywanie w znacznych ilościach tłuszczów, w tym niezdrowych tłuszczów trans, a także wszelkiego rodzaju żywności wysoko przetworzonej. Odbija się to negatywnie na organizmie, w którym mogą kumulować się toksyny. Sprzyja im również spożywanie w nadmiarze mięsa, bez równoważenia jego obecności warzywami.
Zdaniem wielu ekspertów nie ma człowieka, któremu wprowadzenie diety oczyszczającej nie byłoby potrzebne i nie wpłynęłoby pozytywnie na jego ciało i samopoczucie. Są momenty w roku, gdy szczególnie warto to uczynić – chodzi o czas po zimie. Gdy temperatury są niskie, mamy tendencję do zjadania większych ilości tłustych potraw i mięsa. To normalny odruch organizmu, który chce zbudować zaporę przed chłodem. Dieta oczyszczająca organizm pozwala zrównoważyć składniki, jakich dostarczaliśmy sobie zimą.
Idealnym okresem na taką specjalną dietę jest wiosna. Otoczenie staje się bardziej przyjazne, wyraźnie polepsza się pogoda, poprawia się nasze samopoczucie i wzrasta motywacja do działania. Właśnie w takiej chwili dieta oczyszczająca organizm może najlepiej zdać egzamin. Ważne, aby zaplanować ją z głową. Nie powinna być zbyt długa – w opinii większości ekspertów może trwać maksymalnie 10 dni, choć osoby niedoświadczone powinny ją skrócić na przykład do czterech dni i ewentualnie rozbić na dwie raty. Trzeba bowiem mieć na uwadze, że dieta oczyszczająca organizm wiąże się z poważnym ograniczeniem ilości spożywanych pokarmów oraz ich staranną selekcją.
Główne składniki większości popularnych diet detoksykacyjnych to warzywa, owoce oraz zboża w różnych proporcjach. Często jedynym zbożem zjadanym w okresie oczyszczania jest ryż – lekkostrawny i neutralny. Całkowicie wyeliminować należy sól oraz wszelkie substancje wzmacniające smak. Nie musimy sobie natomiast żałować ziół i przypraw. Widać tym samym, że dieta oczyszczająca organizm potrafi być dla smakoszy sporym wyzwaniem. Są jednak konkretne powody, aby mu sprostać.