Spore grono kobiet chce mieć piękne, długie włosy, ale osiągnięcie takiego stanu rzeczy nie jest dane każdemu. Wiele pań nie ma pomysłu na to, jak zapewnić swoim włosom optymalną kondycję, abstrahując od ich długości. Natomiast te, które już mogą się nimi cieszyć, również nie zawsze wiedzą jak je traktować, aby zawsze prezentowały się doskonale. Tymczasem nie jest to nic trudnego. W gruncie rzeczy wystarczy przestrzegać kilku zasad i wykonywać kilka prostych czynności, aby długie włosy zostały z nami na dobre.
Chcąc zapuścić włosy, należy pamiętać o ich systematycznym podcinaniu. Może wydawać się to dziwne, ale dzięki temu sprawiamy, że struktura włosów jest mocniejsza, a końcówki nie będą się rozdwajać. Jeśli ten element zostanie pominięty, szybko okaże się, że włosy zaczynają się przerzedzać i kruszyć, a tego przecież nie chcemy. Długie włosy ucieszą oko, kiedy będą ładnie wyglądać, a to wymaga uwagi. Trzeba wszakże połączyć dwie rzeczy – urodę włosa, ale także jego zdrowie.
Picie wody ma pozytywny wpływ na cały organizm. Zdaniem wielu ekspertów, dla optymalnego nawodnienia każdy z nas powinien wypijać osiem szklanek wody w ciągu doby. Okazuje się, że także włosom może się posłużyć. Dzięki temu staną się silniejsze i będą też szybciej rosnąć. Jeśli zatem chcemy mieć długie włosy, to na wodzie oszczędzać nie powinniśmy, a że należy ona do najtańszych środków spożywczych, żadnego problemu nie będzie. Równocześnie podkreślamy, że fryzury nie wolno przesuszać. Dlatego prostownicy czy suszarki używajmy z umiarem.
Bardzo ważnym czynnikiem, od którego zależy ogólna kondycja naszych włosów, jest dieta. Bez odpowiedniego modelu żywienia nie ma mowy o tym, aby nasze ciało miało się dobrze, a to co mamy na głowie nie stanowi wyjątku. Najważniejszym ze składników mających pozytywny wpływ na długie włosy jest białko. Dzięki niemu powstanie pożądana ilość keratyny, którą dodatkowo warto stymulować, przyjmując witaminę B5, zarówno w pokarmach, jak i suplementach. Doskonałym pomysłem jest też maseczka na włosy – oczywiście z białka jajek.